Nyújtott rétes
almás és megygyes házi rétes
Hozzávalók
- 50 dkg liszt sim
- 2,5 dl langyos sós ví
- 1 e.k sertés zsír
- 1 kk só
- A nyújtáshoz és a kenéshez:
- 3 dl olvasztott zsír
- 1 dl tejföl
- 50 dkg túró
- 20 dkg cukor
- 3 ek tejföl
- 2 db egész tojás
- mazsola
- reszelt citromhéj
- vaníliás cukor
- Almás-mákos-meggyes töltelék:
- 20 dkg mák
- 12 dkg cukor
- 2 savanykás alma (reszelt)meggy
- citromhéj
- 1,20 kg alma
- 15-20 dkg cukor
- 1 ek fahéj
- 2 ek morzsa
- 30 dkg meggy (fagyasztott)
- 15 dkg cukor
- 40 g vaníliás puding
- 2 dl víz
Elkészítés
-
Először a lisztet, sót és a zsírt elvegyítjük utána adjuk hozzá a langyos sós vizet. Közepesen lágy tésztát gyúrunk jól kidolgozzuk, hogy ne legyen csomó benne. Kb. 25-30 perc. Ebből 2 cipót készítünk.
-
Langyos helyre tesszük pihenni, lisztezett konyharuhára a tetejét is takarjuk be konyharuhával én mielőtt letakarom bezsírozom a tetejét kb. 45 percre, de lehet hogy több időre lesz szükség, míg nyújtható lesz.
-
Amikor úgy látjuk,hogy már jó sokat pihent akkor kerek formára nyújtjuk, megkenjük olvasztott zsírral, és hozzá fogunk a nyújtáshoz körbe-körbe nyújtjuk.
-
Amikor a megfelelő vékonyságúra nyújtottuk. Akkor a vastag szélét leszedjük. Később összegyúrjuk a széleket és ezt is elnyújtjuk.
-
Az almás, és az almás-meggyes-mákos,túrós töltelékhez az összetevőket csak összekeverjük. A meggyeshez a meggyet feltesszük főni a cukorral, kikeverjük a pudingport a vízzel, és ráöntjük ha forr, egyet forralunk rajta, kihűtjük
-
A tölteléket egyenletesen elosztjuk, az egész felületen majd elkezdjük feltekerni az abrosszal.
-
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a tetejét tejfölös zsírral megkenjük.
-
Szép pirosra sütjük 200 C, majd porcukorral hintjük, és már ehetjük is.